Hoppa till huvudinnehåll

Kött

Nähä, ändrar de bäst före datum på köttfärsen? Lägg av, det visste väll alla. Varför det nu ska stå ett bäst före datum på maten överhuvudtaget. Om människor är så inkompetenta på livsmedel att butiken ska avgöra kvalitén så tycker jag att de får leva på konserver. Kött håller länge, en oxe kan behöva hänga i nästan en månad för att bli mör - hur kan någon tro på att köttfärsen i butiken med "bäst före" i övermorgon har lagrat i flera veckor innan de läggs ut i butiken. Nej, hela denna debatt handlar om att folk beter sig som kollin som måste få instruktioner om allt. Detta är landet där folk slänger bort mjölken som gått över tiden. Nej, detta handlar om något viktigare. Det finns nästan inte någon butikschark i landet där man själv styckar och mal köttfärs. Nu lovar ICA att sluta butiksförpacka kött, allt blir vakumförpackat på stora centralslakterier. Vilken seger - vi får än mindre möjlighet att kolla kvalitén. Vi kommer att köra en massa djur till fem stora centralslakterier - allt kommer sedan att förpackas, och ve den som inte tror på systemet. Varför inte en femårsplan för köttfärs. Vi är på väg åt fel håll. Personligen tycker jag inte att man ska äta kött som man inte sett i ögonen. Men om man åtminstone känner slaktaren eller att ens charkuterits känner slaktaren. Vill jag ha kvalité måste jag smaka och lukta på råvarorna. Orsaken till djurplågeri och konstigheter i maten är inte småskalighet och mänsklig kontakt - det är stordrift och sovjetliknande system. Folk talar om minskade transporter och miljövänlighet - men vi är på väg åt andra hållet. Och det beror på att vi går med på att bli till kollin. Kräv att smaka och lukta på maten innan du köper den. Att kunna bedöma saker själv handlar om kompetens att överleva - och brist på den kompetensen leder bara till en sak - eller hur?
Kategori

Kursbanner

ARKIV - Denna del av webbplatsen uppdateras inte.