Hoppa till huvudinnehåll

Grisar behandlas som svin

Då flyter skiten upp till ytan igen. Ekot publicerar uppgifter som Djurrättsalliansen samlat in om svensk svinuppfödning. Det så kallade avslöjandet handlar om grisar som behandlas oerhört illa hos en mängd svinuppfödare, bland annat på Blackstaby som ägs av Lars Hultström, VD på Swedish Meat. Alla är upprörda - och det vore ju rimligt - om detta var en nyhet. Problemet är ju att detta är det system man valt att ha. Alla konsumenter som går med på att äta mat som "bara ska finnas" i butiken går också med på detta. Det är ingen hemlighet - det är en del av en av samhällets tysta överenskommelser. Att låtsas som något annat är bara dumhet. Om vi vill att maten skall levereras industriellt så blir det industriellt. Att som många, inklusive jordbrukminister Eskil Erlandsson, låtsas som att de industriella djurhållningen kan vara moralisk är en i sig orimlig inställning. Några pratar om ekologiskt kött - som om de föddes upp på något annat sätt. Det finns ett traditionellt sätt att sköta djur - ett naturligt sätt. Men då kan vi inte osynliggöra det varpå vi lever. Många upprör över att det är synd om djuren - det är inte det som är katastrofen. Det är skamligt av människorna - det är det som är illa. Och det är inte bara grisuppfödarna som ska bära den skammen. När man handlar djur via ombud har man del av detta. Själva systemet är felet. Men att köpa gårdsslaktat kött är något myndigheterna belämpar och att själv ha sin hushålsgris är nästan olagligt. Myndigheter och lagar vill ha det så här. Folk tycker att allt naturligt är äckligt - folk vill ha det så här. Om du inte ser några pickande hönor finns det inga pickande hönor - ser du inga grisar med knorr på svansen finns det inga grisar med knorr på svansen. Om inte du signar det djur som slaktas så signar ingen djuret.
Kategori

Kursbanner

ARKIV - Denna del av webbplatsen uppdateras inte.